STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Inicijativa za javnu tribinu na temu statusa kriminalista prema Zakonu o akademskim i stručnim naziv


Objavljeno: 24.12.2007.

Dana 03. prosinca 2007. godine na sastanku Upravnog odbora Strukovne udruge kriminalista osnovana je Radna skupina za zakonsku promjenu statusa kriminalista sukladno Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (Narodne novine 107/07.). Naime, prema novom Zakonu svi koji su završili dvogodišnje, trogodišnje i četverogodišnje studije nalaze se u istoj obrazovnoj kategoriji, odnosno imaju ista prava iako su im stvarna znanja i vještine, pa time i kompeticije, vrlo različite.Sukladno zaključcima Upravnog odbora i Radne skupine planira se organizacija Javne tribine na temu statusa kriminalista, te Vas u skladu s time molimo za suradnju i za informacije o slijedećim pitanjima:

1. Je li Visoka policijska škola sudjelovala u raspravi oko donošenja Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju?

2. Je li Visoka policijska škola bila uključena u javnu raspravu o Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju i s kojim argumentima, te koje su aktivnosti poduzete ili se poduzimaju u vezi sa novonastalim stanjem u stručnim studijima i statusom kriminalista?

3. Strukovna udruga kriminalista je mišljenja da su nastavni programi koji su izvođeni na Visokoj policijskoj školi po svojoj normativnoj platformi, kvaliteti, opsegu, nastavničkom kadru u znanstveno-nastavnim zvanjima, institucijama s kojima su izvođeni zajednički programi (Sveučilište u Zagrebu, Pravni, Ekonomski, Medicinski i drugi fakulteti) jednakovrijedni sa sveučilišnim studijima i da ne zaslužuju tretman da ih se diskriminira u odnosu na sveučilišne studije. U tom pogledu molimo da Stručno vijeće Visoke policijske škole da svoj stav i mišljenje o tome.

Svjesni činjenice kako je Zakon diskriminirao i suzio okvire razvoja znanstveno-istraživačkog rada i znanstveno-nastavnog profiliranja nastavnika predlažemo da razmotrite navedena pitanja koja će biti predmet javne tribine koju će Strukovna udruga kriminalista organizirati u narednom razdoblju.

PREDSJEDNIK UDRUGE
Prof. dr.sc. Duško Modly