STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Osnivanje podružnice u Splitu


Objavljeno: 14.12.2007.

 Dana 23. studenog 2007. godine s početkom u 12.00 sati u prostorijama Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Split, Trg hrvatske bratske zajednice broj 1 (soba 309), održana je osnivačka skupština podružnice Strukovne udruge kriminalista za područje Splitsko-dalmatinske županije.

Osnivačkoj skupštini su prisustvovali:

 - predstavnici institucija vlasti u gradu Splitu; Marica šćepanović, Vlado Madunić, Ana Belić Radovani i dr.,
- predstavnici Strukovne udruge kriminalista; željko žemlja, predsjednik Upravnog odbora, doc.dr.sc. Renato Matić i Ljiljana Plazzeriano,
- uzvanici iz PU Splitsko-dalmatinske; Petar Bradarić, Vedran Jukica, Ivan Kilić, i dr.,

- te Marko Muše, povjerenik Udruge, članovi Inicijativnog odbora, kao i članovi Udruge sa prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjedavanje i vođenje Svečanog dijela Osnivačke skupštine zajedno su proveli predstavnici Udruge, željko žemlja, doc.dr.sc. Renato Matić i Ljiljana Plazzeriano, predstavnik Inicijativnog odbora Slobodan Marendić i povjerenik Marko Muše. Osnivačku skupštinu podružnice u Splitu otvorio je ispred Inicijativnog odbora kao predsjedavajući Slobodan Marendić, pozdravio sve nazočne te pozvao predstavnika Udruge da pozdravi okupljene. Ispred Udruge, predsjednik Upravnog odbora, željko žemlja, pozdravio je sve nazočne članove, goste i uzvanike, ispričao predsjednika Udruge prof. Modlya koji nije mogao prisustvovati zbog zdravstvenih problema, te nazočne na prikladan način upoznao sa aktivnostima Udruge.

Nadalje predsjedavajući Marendić se zahvalio predsjedniku Upravnog odbora i najavio kapelana PU Splitsko-dalmatinske. Kapelan PU Splitsko-dalmatinske, Stjepan Lončar, se prigodnim riječima obratio okupljenima u svoje ime i u ime Vojnog ordinarijata. Potom je predsjedavajući Marendić predstavio doc.dr.sc. Renata Matića. Dr. Matić je sam događaj osnivanja Podružnice u Splitu ocijenio vrhunskim događajem za kriminalističku struku u županiji ali i državi, te održao predavanje na temu „Stručnost - pretpostavka za samopoštovanje i neovisnost o političkim promjenama“ kojim je privukao iznimnu pozornost nazočnih uzvanika. Potom je predsjedavajući Marendić pozvao uzvanike na prigodan domjenak zamolivši načelnika sektora kriminalističke policije Petra Bradarića da ispred PU Splitsko-dalmatinske bude domaćin uzvanicima.

Dnevni red službenog dijela Osnivačke skupštine podružnice u Splitu se sastojao od slijedećih točaka:

Donošenje Dnevnog reda i Poslovnika o radu Podružnice u Splitu;
Provođenje izbornog postupka, i to: izbor Radnog predsjedništva, izbor Verifikacijske komisije, Ovjerovitelja zapisnika i Zapisničara, te izbor Upravnog odbora Podružnice u Splitu;
Donošenje plana rada Podružnice.
Sve točke dnevnog reda službenog dijela Osnivačke skupštine su jednoglasno prihvaćene.

Predsjednik Upravnog odbora željko žemlja je potom zamoljen da se obrati nazočnima te da odgovori na pitanja članova ukoliko ih bude. G. žemlja je izvijestio da je Udrugu 2004. godine osnovalo 16 kolega kriminalist, te da trenutno Udruga broji preko 500 članova. U svom izlaganju je naveo i niz poslova i projekata koje je Udruga ostvarila te ukazao na poslove, ali i probleme Udruge. Tijekom obraćanja g. žemlje je otvoreno pitanje statusa kriminalista i diplomiranih kriminalista prema tzv. Bolonjskom procesu, te je i iznesen problem samostalnosti Udruge koja je ovisna o donacijama i sponzorstvima i čime je otvoreno pitanje donošenja Zakona o Hrvatskoj komori kriminalista. Također su izneseni i primjeri podcjenjivanja kriminalistike kao struke, te je i otvoreno pitanje obrazovanja kriminalista i utjecaja kriminalističke struke na obrazovanje kriminalista, ponajprije kroz mogućnost osnivanja Državnog sveučilišta. Navedena rasprava je bila opće prihvaćena sa odobravanjem svih prisutnih članova Udruge.

Predsjednik Podružnice u Splitu, Marko Muše, dipl. krim., se zahvalio svima na njihovom doprinosu osnivanju Podružnice u Splitu, osobito uzvanicima Udruge posebice na zastavi Podružnice, te sve nazočne pozvao na domjenak.