STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

XV. Forum - Križevci


Objavljeno: 17.09.2007.

Dana 10. rujna 2007. godine u Križevcima, na poziv ministrice Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, izaslanstvo Strukovne udruge kriminalista na čelu s predsjednikom Udruge prof. dr. sc. Duškom Modly nazočilo je XV. Nacionalnom forumu o pristupanju Europskoj uniji u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstva pravosuđa. Tema ovog XV foruma bila je Reforma pravosuđa u suzbijanje korupcije u Republici Hrvatskoj.


    Uz predsjednika Udruge, forumu su nazočili i dopredsjednici gosp. Darko Majstorović, gđica. Ljiljana Plazzeriano te glasnogovornik Udruge gosp. Davor Posilović. Nacionalni forum o pristupanju Europskoj uniji inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija kojoj je cilj pokrenuti raspravu o određenim temama vezanim uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, te informirati hrvatsku javnost o procesu pristupanja europskoj uniji.

  U radu Nacionalnog foruma sudjelovali su predstavnici državne uprave (ministrice Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstva pravosuđa), lokalne uprave i samouprave (župan Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnik Grada Križevaca), akademske zajednice, gospodarskih i financijskih institucija, pravosuđa (predsjednik Vrhovnog suda, ravnatelj USKOK-a),vjerskih organizacija, nevladinih organizacija, medija, sindikata, udruga građana te ostale zainteresirane skupine i pojedinci. Također, forumu je nazočio i Nj. E. Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Nakon uvodnih govora ministrica Ministarstva vanjskih poslova i Europskih integracija i Ministarstva pravosuđa forum je nastavio s radom i raspravom po temama:

1. Strategija reforme pravosuđa (pregled stanja u 2006. i aktivnosti u 2007)
- smanjenje broja neriješenih predmeta
- razvoj alternativnih rješavanja sudskih sporova

2. Borba protiv korupcije (pregled stanja u 2006. i aktivnosti u 2007)

3. Predstavljanje jedinstvenog informacijskog sustava za upravljanje sudskim predmetima, e SPIS

    U dijelu rasprave koji se odnosio na Reformu kaznenog i prekršajnog postupka za riječ se javio i predsjednik Udruge prof. dr. sc.Duško Modly s posebnim osvrtom na značaj učešća struke u budućim promjenama zakonske legislative.

    Na kraju XV Nacionalnog foruma, predsjednik Udruge osobno se zahvalio organizatorima (ministrici Lovrin i Grabar-Kitarović) sa željom i preporukom za učešćem u daljnjem radu i svekolikoj suradnji.