STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj tribini


Objavljeno: 21.03.2015.
Izaslanstvo Strukovne udruge kriminalista predvođeno našim predsjednikom prof.dr.sc. Duškom Modlyem, na poziv Znanstvenog odbora tribine dana 20. ožujka 2015. godine sudjelovalo je u radu međunarodne znanstvene tribine pod nazivom "DNK ANALIZA U FUNKCIJI ZAŠTITE PRAVA OSUĐENIKA, AMERIČKA ISKUSTVA I HRVATSKE PERSPEKTIVE".
 Znanstvena tribina održana je na Sveučilištu u Zagrebu u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, International Society for Applied Biological Sciences, Akademije pravnih znanosti Hrvatske i Hrvatskog društva za humanu genetiku.
Domaćini tribine prof.dr. Dragan Primorac, prof.dr. Davor Derenčinović i prof.dr. Željko Horvatić(naši počasni članovi), su istaknuli da je svim zainteresiranim stranama tijekom kaznenog postupka cilj utvrditi istinu. Na tribini su vodeći eksperti iz multidisciplinarne perspektive raspravljali suvremene tehnološke mogućnosti kao i pravni i institucionalni okvir u Republici Hrvatskoj za provedbu molekularno genetske analize biološkog materijala pravomoćno osuđenih osoba kojima tijekom kaznenog postupka taj materijal nije izuzet, a u cilju eventualne obnove kaznenog postupka.
Steven W. Becker, jedan od vodećih američkih pravnih stručnjaka za pitanja uloge analize DNK u pravnom sustavu SAD-a, predočio je američki DNA Innocente Project kojim je do sada oslobođeno gotovo 400 pravomoćno osuđenih osoba od kojih i neki na smrtnu kaznu osuđeni.
U radu tribine sudjelovali su i Evelin Tonković zamjenik ministra unutarnjih poslova, Jasmina Dolmagić, zamjenica glavnog državnog odvjetnika, Vinko Mioč predsjednik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, doc.dr.sc. Gordan Mršić načelnik Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, akademik Pavao Rudan glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof.dr.sc. Damir Boras rektor Sveučilišta u Zagrebu, doc.dr. Damir Primorac sa odjela za forenzičke znanosti iz Splita te niz djelatnika policije i pravosuđa

Fotogalerija