STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Susret s Predsjednikom RH prof. dr. sc. Ivom Josipovićem


Objavljeno: 17.09.2013.

Dana 12. rujna 2013. Godine izaslanstvo Strukovne udruge kriminalista susrelo se s Predsjednikom Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivom Josipovićem, počasnim članom Strukovne udruge kriminalista. Susret i kraći sastanak održan je u Uredu predsjednika, a ispred Strukovne udruge kriminalista sastanku su nazočili prof. dr. sc. Duško Modly, predsjednik Strukovne udruge kriminalista, gosp. Darko Majstorović dipl. krim., izvršni dopredsjednik, gosp. Davor Posilović univ. spec. crim., predsjednik Upravnog odbora, gosp. Željko Žemlja dipl. krim., dopredsjednik i gđica. mr. sc. Luana Poleis, tajnik Strukovne udruge kriminalista.

Tijekom sastanaka koji je protekao u ugodnom, opuštenom i prijateljskom ozračju, Predsjednik RH gosp. Ivo Josipović upoznat je s trenutnim značajnijim aktivnostima Strukovne udruge kriminalista od kojih valja istaknuti podnesak Strukovne udruge za uvrštenjem kriminalistike u nomenklaturu znanosti kao zasebne znanstvene grane, podnesen nadležnim tijelima ispred Sveučilišta u Zagrebu a u smislu izmjena i dopuna odredbi Pravilnika o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama. Naime, po svojoj prirodi Kriminalistika je interdisciplinarna znanost. Njena načela i pravila nastala su i primjenjuju se još od davnih vremena. U suvremenoj Hrvatskoj koja smjera biti država vladavine prava, mjesto Kriminalistike kao znanosti ne bi smjelo biti upitno. Ona je područje koje zahtijeva sustavno i temeljito obrazovanje po mjeri najrazvijenijih demokratskih društava. U svijetu i kod nas Kriminalistika je faktički priznata kao znanost sui generis, što je opće poznato, kako među stručnjacima, tako i među laicima, kod ovih potonjih prvenstveno zahvaljujući sredstvima javnog priopćavanja i masovnim medijima. U tom smislu Predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović kao uvaženi pravni stručnjak iskazuje podršku dosadašnjim aktivnostima Strukovne udruge kriminalista a posebno nastojanjima da u bliskoj budućnosti imamo i prve doktore kriminalistike iz redova sadašnjih diplomiranih kriminalista.

Nadalje, Predsjednik Republike prof. dr. sc. Ivo Josipović upoznat je s pripremnim aktivnostima Strukovne udruge u svezi organizacije Stručnog savjetovanja na temu aktualnih izmjena i dopuna u području prekršajnog prava a posebno novinama koje su te promjene donijele (načelo oportuniteta, beznačajni prekršaj, pregovaranje o priznavanju krivnje i sporazumijevanje o sankciji i mjerama). U pogledu održavanja tog Stručnog savjetovanja na kojem je namjera okupiti najeminentnije stručnjake i praktičare u području primjene prekršajnog prava, suce, državne odvjetnike, policiju i druge ovlaštene tužitelje, Predsjednik Republike zamoljen je da kao uvaženi pravni ekspert i naš počasni član, aktivno sudjeluje u njegovom održavanju što je unatoč svojim brojnim obvezama, sa zadovoljstvom prihvatio.