STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Primjena ZKP-a i uloga istražitelja u postupku


Objavljeno: 02.07.2013.

Izvor: PU vukovarsko-srijemska

Na inicijativu Dragana Franjića, voditelja Službe policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske i predsjednika Podružnice Strukovne udruge kriminalista Vukovarsko-srijemske županije, jučer je u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, održano tematsko predavanje pod nazivom „Primjena ZKP-a i uloga istražitelja u postupku“.

Pomnim odabirom predavača, organizator ovog predavanja Dragan Franjić, uspio je povezati sve karike u lancu policija-državno odvjetništvo-sudovi, te je svatko od uglednih predavača, po svojoj liniji rada, imao priliku iznijeti svoje sugestije i primjedbe u postizanju zajedničkog cilja-uspješno provedenog kaznenog postupka.


Korjenite promjene u provođenju izvida uvedene su Zakonom o kaznenom postupku, koji, iako je stupio na snagu 1. rujna 2011. godine, i dalje se naziva novim ZKP-om. To samo potkrepljuje činjenicu kako u svakodnevnoj praksi još uvijek nisu jasni pojedini dijelovi provođenja izvida, u smislu ovlasti pojedinih strana u njihovom provođenju. Stoga je ovo predavanje bila izvrsna prilika da se usuglase mišljenja, ali i odrede smjernice koje će rezultirati ujednačenim postupanjem u radu policije i državnog odvjetništva.

Renomirani predavač, svojevrsna legenda među studentima kriminalistike i prava, prof.dr.sc. Duško Modly, ujedno i predsjednik Strukovne udruge kriminalista, u svome se predavanju osvrnuo na čimbenike koji otežavaju, pa čak, i onemogućuju profesionalni rad policije. Dotakao se od, kako kaže, „carstva nekompetencije“, odnosno intervencije politike u rad policije, do različitog gledišta policije i državnog odvjetništva u stupnjevanju sumnje, kao i propisa koji onemogućavaju efikasno iskorištavanje saznanja informatora.

Ispred državnog odvjetništva istupila je Mirna Grabovac-Belamarić, zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima, koja je u svom predavanju nastojala pojasniti ovlasti koje su u Zakonu o kaznenom postupku dane policiji, a koje državnom odvjetništva, kada je u pitanju provođenje izvida. Naglasila je i bitnu razliku u provođenju izvida koje provodi državni odvjetnik sam, kada ih provodi policija po nalogu državnog odvjetnika te kada ih policija provodi sama, u smislu poštivanja određenih rokova o izvještavanju rezultata izvida.

Voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek Niko Anđić, izlagao je, pak, na temu problemski osvrt u provedbi posebnih dokaznih radnji.

Prof. dr.sc. Renato Matić, profesor na Hrvatskim studijima i voditelj istraživačkog projekta, brojnim prisutnim policijskim službenicima prezentirao je istraživački projekt „Okolnosti koje otežavaju učinkovito, zakonito i moralno postupanje“.

Darko Majstorović, izvršni dopredsjednik Strukovne udruge kriminalista, završio ovaj tematski skup iznijevši svoju viziju o ulogama i ciljevima Udruge.

Inače, PU vukovarsko-srijemska prva je policijska uprava u kojoj je multiplicirano predavanje na ovu temu, izvorno osmišljene na dvodnevnom seminaru Strukovne udruge kriminalista u veljači 2012. godine, kada je upriličeno I. Stručno savjetovanje kriminalista o „Ulozi i položaju kriminalističkog istražitelja u ZKP-u“.

Fotografije s ovog događaja pogledajte u galeriji fotografija ovdje.