STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Okrugli stol o neformalnom angažiranju članova Organizacije nezaposlenih kriminalista


Objavljeno: 20.12.2012.

U prostorijama Policijske akademije u Zagrebu održan je okrugli stol članova neformalne grupe građana Organizacija nezaposlenih kriminalista (ONK) i predstavnika Strukovne udruge kriminalista (KRIM-a). Sudionici ispred ONK bili su Saša Suknaić mag.krim., Pamela Hamzić mag.krim., Mihael Tkalčec mag.krim., Albin Majstorović mag.krim., Pavle Čučković mag.krim., Robert Šandor mag.krim., Bojan Štibrić mag.krim., Vedran Harambašić mag.krim., Miroslav Babojelić mag.krim., Vesna Kozar mag.krim. i krim. Karlo Posavec dok su SUK predstavljali predsjednik KRIM-a prof.dr.sc. Duško Modly, potpredsjednik KRIM-a dipl. krim. Darko Majstorović, prof.dr.sc. Renato Matić, član KRIM-a, mr.sc. Davor Solomun, član KRIM-a, gospođica Anita Kotarski, član KRIM-a i dipl. krim. Boris Novak, član Upravnog odbora KRIM-a. Tema okruglog stola bila je formalno angažiranje članova ONK koji su nakon diplomiranja na Visokoj policijskoj školi nezaposleni i bez mogućnosti zapošljavanja u skorije vrijeme.

ONK čine 30-tak kriminalista i dipl. kriminalista koji zbog niza nepodobnih okolnosti do sada nisu imali priliku raditi na poslovima u okviru kriminalističke struke. Spomenuti su se spontano udružili i do sada djelovali u obliku pisama i prosvjeda kojima su pokušavali privući pažnju Ministarstva unutarnjih poslova kao i ostalih odgovornih organizacija, a sve u cilju što bržeg zapošljavanja.

Predstavnici SUK prepoznali su problem i prije svega su izrazili zabrinutost postojećom situacijom te su predložili nekoliko okvira unutar kojih je moguće ostvariti očiti zajednički cilj sudionika sastanka, a to je što skorije uključivanje članova ONK u odgovarajući oblik stjecanja stručnog iskustva. Članovima ONK ponuđena je stručna i infrastrukturna pomoć te mogućnost početka ostvarivanja konkretnih projekata kroz KRIM. Sudionici su u raspravi razmijenili mnogo informacija i imali su priliku ponaosob iznijeti iskustva vezana uz problematiku.

Sudionici su se složili da postoji potreba da članovi ONK znanjem i stručnošću pomognu MUP-u, KRIM-u i cjelokupnom društvu RH. Obećan je nastavak komunikacije između sudionika u obliku novih ideja i razrada ideja predloženih na ovom okruglom stolu. Pokazano je obostrano zanimanje, razumijevanje i suosjećanje sa zajedničkim stavom da održani okrugli stol treba biti početak rješavanja problema.

Nastavno na navedeno, u raspravi se iskristalizirala ideja o tome da se nezaposleni kriminalisti angažiraju u Vijećima za prevenciju, koja već djeluju u jedinicama lokalne (regionalne) samouprave te da se na taj način pokuša iskoristi njihov „socijalni kapital“ u zajednici.