STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Osnivanje Podružnice u Slavonskom Brodu


Objavljeno: 14.12.2010.

 Dana 17. prosinca 2010. godine sa početkom u 14:00 sati, u dvorani Hotela "Savus" u Slavonskom Brodu, Dr. Mile Budaka 1, održana je osnivačka skupština Podružnice za područje Brodsko-posavske županije. Uz nazočnost izvršnog dopredsjednika Strukovne udruge kriminalista RH, gosp. Darka Majstorovića i predsjednika Upravnog odbora Strukovne udruge kriminalista RH, gosp. Davora Posilovića, skupštini su nazočili i slijedeći počasni gosti: mr.sc. Mato Pušeljić, pomoćnik načelnika Policijske akademije, i izaslanik župana Brodsko-posavske županije Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Stjepan Bošnjaković.

Galeriju slika možete pogledati ovdje.

 

Darko Majstorović se ukratko obratio skupu, istaknuvši kako u svim županijama djeluju povjerenici na formiranju strukovne udruge kriminalista, pred kojom su brojne zadaće. Ovo je 8. podružnica, a udruga broji 620 članova. Kriminalisti i diplomirani kriminalisti rade na tome da kriminalistika bude znanost, te naglasio da se radi i na projektu državnog sveučilišta, kako bi na policijskom fakultetu imali doktore kriminalistike. Radit će se promjene u kompletnom sustavu obrazovanja u policiji. Kroz strukovnu udrugu kriminalista koja je jedan pravni okvir i velika snaga može se puno toga dati. Pozvao je sve kriminaliste i diplomirane kriminaliste, da se aktivno uključe i doprinesu radu podružnice.

Davor Posilović je istaknuo, da je ovo jedna neprofitna udruga, kojoj je cilj promicanje, njegovanje i zaštita kriminalističke struke, ali na žalost kriminalistika još nije znanost, no na tome će se poraditi. Okupljanjem članova, daljnjim radom i organizacijom će se artikulirati razni stavovi, mišljenja i pitanja. Do sad su poznati predavači održali 15-tak predavanja diljem - Lijepe Naše -. Ostvarena je i međunarodna suradnja sa sličnim udrugama u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, a nastoji se ostvariti i daljnja znanstvena suradnja. Održana je i Godišnja skupština u Zagrebu, te je bilo riječi o uvrštavanju kriminalistike u nomenklaturu znanosti.

 Izaslanik župana Stjepan Bošnjaković je u okviru uvodnog dijela, izrazio riječi podrške i zaželio puno uspjeha u radu ove podružnice.

Mr.sc. Mato Pušeljić, u svom izlaganju na temu „Reforma sustava obrazovanja u policiji“, je prisutne upoznao sa predstojećom reformom sustava obrazovanja u policiji, kao i zacrtanim ciljevima, između ostalih – vratiti Sveučilišni studij kriminalistike (3 + 2 + 3), doktorski studij.

Dosadašnji povjerenik Ivan Keser, nastavio je sa osnivačkom skupštinom, predloživši kandidaturu za predsjednika i članove Upravnog odbora što je jednoglasno prihvaćeno. Za predsjednika je izabran Ivan Keser, a za članove Upravnog odbora Jelena Katić, Franjo Galić, Kata Nujić i Mato Pušeljić.Također je prezentirao i plan rada podružnice u narednom razdoblju.