STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Inicijativa za izvanredno promaknuće


Objavljeno: 28.02.2010.

Strukovna udruga kriminalista je, povodom dvadesete godišnjice od službenog početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, pokrenula inicijativu za izvanrednim promaknućem policijskih službenika koji su aktivno sudjelovali u obrani tijekom Domovinskog rata i imaju status dragovoljaca Domovinskog rata, a koji su još uvijek aktivni pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Tekst inicijative prenosimo u cijelosti.

 

Poštovani gospodine ministre,

Uredbom o uvjetima za stjecanje zvanja, promaknuća i raspored na radna mjesta te o funkcionalnim oznakama radnih mjesta policijskih službenika (“Narodne novine” 39/01. i 8/06.) u članku 7. stavku 1. predviđeno je da ministar unutarnjih poslova na prijedlog (glavnog) ravnatelja policije može u više zvanje policijskog službenika koji je tijekom izvršenja službene zadaće iskazao iznimnu hrabrost i požrtvovnost te pritom spasio tuđi život, zaštitio druga temeljna prava čovjeka ili sačuvao imovinu veće vrijednosti te na taj način dao poseban doprinos ugledu policije.

S tim u vezi, predlažemo da se za dvadesetogodišnjicu od službenog početka domovinskog rata, koja će biti 05. kolovoza 2010. godine izvanredno promaknu, u skladu sa citiranim člankom 7. navedene Uredbe, policijske službenike koji ispunjavaju formalne uvjete, koji su i danas aktivni pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a koji su Dragovoljci iz Domovinskog rata u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Danas, gledano na te dane s odmakom od dvadeset godina, vidimo da su Dragovoljci iz Domovinskog rata bili prvi na crtama obrane. Upravo su oni na sebe primili prvi udar srpske agresije i među prvima položili živote u obrani domovine. Danas vidimo da su, u velikoj mjeri, ti policijski službenici bili okosnica stvaranja hrvatske vojske i moderne hrvatske policije.

Pozdravljamo inicijativu bivšeg ministra gosp. Ivice Kirina, koji je iskoristio zakonsku mogućnost i izvanredno promaknuo sudionike Domovinskog rata, policijske službenike specijalne policije i prve hrvatske redarstvenike. Međutim, što je sa ostalim policijskim službenicima iz devedesetih?!

Upravo ti Policijski službenici prvi su davne 1990. godine stali u oružanu obranu domovine. Kroz struku se već dvadeset godina bore za profesionalizaciju moderne hrvatske policije. I danas, kao nikada prije, ti policijski službenici temeljem vlastitog iskustva, moraju dati najveći doprinos i u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala braniti domovinu.

U ime obrane struke i vraćanja časti svih policijskih službenika ovoga Ministarstva, posebno onih koji su na neki način zaboravljeni, smatramo dužnošću i moralnom obvezom da kao Strukovna udruga kriminalista pokrenemo ovu inicijativu. Ti policijski službenici koji već 20 godina obavljaju svoju dužnost, zasigurno zaslužuju izvanredno promaknuće.

Gospodine ministre, ukoliko je išta sigurno, onda je to činjenica kako su i oni tijekom izvršavanja službenih zadaća iskazali iznimnu hrabrost i požrtvovnost, pritom spašavali tuđe živote, štitili druga ljudska prava i imovinu građana i na taj način doprinijeli ugledu hrvatske policije.

Strukovne udruge kriminalista