STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Gostovanje predsjednika CDB-a


Objavljeno: 25.09.2009.

 Dana 19. kolovoza 2009. godine, Strukovna udruga kriminalista je ugostila predsjednika Centra za demokratiju i bezbednost Skopje, gosp. Atanasa Kozareva, a kojom prilikom je i potpisan Memorandum o stručnoj suradnji između Udruge i Centra.

Zahvaljujemo se načelništvu Policijske akademije, kao i načelniku Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, gosp. Gordanu Mršiću, na susretljivosti i suradnji tijekom posjete gosp. Kozareva.

 

Gostovanje su pratili novinari glasila Ministarstva unutarnjih poslova RH, "Mir, ugled, povjerenje", a tekst je objavljen u broju 33 od rujna 2009. godine. Navedeni članak (uz korekciju tehničke greške), uz dopuštenje novinara, prenosimo u cijelosti na stranicama Udruge.

 

Galeriju slika možete pogledati ovdje .

Kriminalistika je znanost, ne uči se putem televizije

Profesija kriminalista profesionalaca, bitno se razlikuje od niza aktivnosti i načina rada koji se u javnosti putem medija prikazuju na ponekad nestvaran i pojednostavljen način. Okosnica rada svih kriminalista, može biti djelomično opisana u tim i takvim TV uratcima, ali ona nikada ne može zamijeniti stvarno stanje stvari, pri čemu nikada ne opisuje status i uvjete rada naših kolega. Problemi, poteškoće, te niz nestručnih samozvanih procjenitelja i vještaka, koji niču kao gljive poslije kiše, polučili su olakotno nepovjerenje spram profesionalaca koji svoj posao obavljaju sukladno stečenim certifikatima, za razliku od onih koji misle da se svaki slučaj može riješiti računalnim projekcijama 3D formata, ili još nestvarnijim načinom, a to je donošenje trenutačnih zaključaka o mogućim uzrocima slučajeva.

Makedonska inicijativa

Boreći se za stvarno prikazivanje stvari, te promicanje, i zaštitu kriminalističke struke, Strukovna udruga kriminalista uz niz svojih aktivnosti, ovih je dana ugostila kolege iz Makedonije. Ne treba nas čuditi činjenica da je nedavno u posjeti Strukovnoj udruzi kriminalista Hrvatske, boravio Atanas Kozarev iz Centra za demokratiju i bezbednost iz Skopja, koji je ujedno i predavač na Fakultetu za detektive i kriminalistiku. Važno je naglasiti da je do susreta došlo na inicijativu makedonske strane, koja je prateći postignuća i rad kolega kriminalista iz regije, ponukana istim, suradnju željela uspostaviti i s našim kriminalistima. Domaćini ovog susreta, ponosni na potpisivanje Memoranduma o suradnji koji će zasigurno učvrstiti buduću suradnju, bili su predsjednik naše Strukovne udruge kriminalista prof.dr.sc. Duško Modly, predsjednik Upravnog Odbora SUK-a, Davor Posilović, univ.spec.crim., dopredsjednik Udruge Darko Majstorović dipl.krim. i tajnik Udruge Tomislav Kencek, dipl.krim.

Uskoro više od 2000 novih policajaca

Kolegu Atanasa Kozareva, naši su kriminalisti upoznali sa stanjem i uvjetima rada naših kolega, njihovim obrazovanjem i najčešćim problemima, ali i postignutim uspjesima. Obilazeći prostore Policijske akademije, Kozarevu je sustav obrazovanja budućih kriminalista prezentirala pomoćnica načelnika PAK-a za obrazovne poslove i standard, Danijela Petković. Rekavši kako se trenutačno u akademiji nalazi dvije skupine s više od tisuću polaznika u svakoj, prekvalifikanata koji će u listopadu i u veljači iduće godine završiti svoje obrazovanje, Petković je izdvojila kako u sklopu PAK-a postoji i Odjel za stručno usavršavanje i specijalizaciju, koji usavršava ili vrši specijalizaciju kako policijskih službenika tako i vanjskih korisnika. Bivši fakultet je današnja Visoko policijska škola, odnosno stručni studij kriminalistike u skladu s pravilima bolongskog procesa, kojeg pohaĂ°aju djelatnici MUP-a i tijela državne Uprave. U akademiji su i Odjel za nakladno knjižničnu djelatnost te Odjel za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, kao i Muzej policije koji po zadnjoj sistematizaciji pripada akademiji, kaže Danijela Petković.

Policijska akademija izvan sutava MUP-a

Opisujući sustav obrazovanja u Makedoniji, Atanas Kozarev kaže da je Policijska akademija u Skopju prestala postojati kao pravni subjekat, pa se čitavo policijsko obrazovanje provodi na prenamijenjenom Fakultetu za bezbednost u sklopu Univerziteta Sv. Klement Ohridski u Bitoli, ali potpuno van sustava makedonskog MUP-a. Od MUP-a Makedonije, očekuje se samo da osigura treninge, tečajeve, dok je sve ostalo na fakultetu. Prvi privatni Univerzitet, Europski Univerzitet - RM , kaže Kozarev, stipendira studente koji rade u policiji a nemaju završeni fakultet, i postdiplomce iz MUP-a koji studiraju kod nas, a na temelju Ugovora o suradnji između našeg Univerziteta i MUP-a. Kod nas u Makedoniji se kriminalistika kao znanstvena disciplina usavršava i razvija, a što mislim da je dobro za kriminalistiku uopće, istaknuo je Kozarev. U sklopu našeg Univerziteta postoji sedam fakulteta, dok je najveći ineteres za naš Fakultet kriminalistike, na koji godišnje upisujemo 110 polaznika. Sve naše diplome su priznate u Europi bez obzira što je Univerzitet privatan, kaže Kozarev, te dodaje kako je za očekivati da će niz europskih institucija kao i njihovih diplomata, uskoro inzistirati na osamostaljivanju obrazovnih institucija kao što je zagrebačka Policijska akademija, koja onda više ne bi bila u sklopu MUP-a niti Ravnateljstva policije, već zasebna obrazovna ustanova za usavršavanje i obrazovanje novih kadrova potrebnih policiji.

Demokracija i podrška kriminalistima

Cilj našeg Centra je osim podupiranja demokratskih procesa u Republici Makedoniji, očuvanje pozicije i napretka kriminalista, kaže Kozarev. Također u sklopu naših projekata proučavamo sudske procese u kojima se u svojstvu tužitelja pojavljuje kriminalist. U tom vidu obuhvatili smo dva perioda, i to postizborni period dolaska nove stranke na vlast, uspoređujući ga s idućim periodom vladavine nove stranke na vlasti. Ti periodi su nam posebno zanimljivi, jer tada nastaju najveće kadrovske promjene u MUP-u, a tu se posebno zalažemo oko depolitizacije policije. Zatim uspoređujemo brojne sudske postupke u kojima je država izgubila ili platila odštetu za nezakonita rješenja koja su nametana djelatnicima policije, osobito kriminalistima. Glavni krivci za takva loša rješenja su najčešće ministri i ravnatelji policija, koji koriste svoje diskreciono pravo uplitanja u struku, čime najviše štete kolegama kriminalistima, ističe Kozarev. Ono što se nama dogodilo, sukladno smanjenju broja radnih mjesta, je to da je svoj posao izgubilo 80 profesionalnih kriminalista, dok su ostali oni s obrazovanjima s područja pedagogije, glazbe itd. Mi se upravo borimo protiv takvih stvari, i smatramo da ćemo upravo tom borbom i prikupljanjem što više podataka kroz istraživanja, zaštititi poziciju i struku kriminalista, za razliku od novih zakonskih rješenja i modela koje kroje nove stranke na vlasti. Stoga je suradnja s kolegama u Zagrebu, koji su daleko ispred nas, dobrodošla jer suradnja kroz zajedničku inicijativu, svakako ima svoju budućnost, kazao je Kozarev. Posjeta makedonskog kolege bila je prilika za obilazak našeg Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, gdje se u razgovoru s načelnikom Centra, Gordanom Mršićem upoznao s novitetima u radu našeg Centra, te brojnim postignućima, kao i tehnologijom i uvjetima rada Centra.

Okupljanje, suradnja i organizacija

Predsjednik Upravnog Odbora SUK-a, Davor Posilović, univ.spec.crim., kaže da su inicijativu za uspostavu suradnje s makedonskim kolegama više nego prihvatili, kojim je buduća suradnja formalizirana potpisivanjem Memoranduma o suradnji. Govoreći o samom radu neše Udruge, Posilović je kazao kako ona za cilj ima pomaganje u stručnom osposobljavanju i usavršavanju kriminalista, promicanje kriminalističke struke i njenog predstavljanja javnosti, ostvarivanje profesionalne komunikacije među kriminalistima, pomaganje u nastavnom, znanstvenom i stručnom radu učilišta na kojima se izučavaju kriminalističke znanosti, pružanje stručnog doprinosa u borbi protiv svih oblika kriminaliteta a posebice u borbi protiv suvremenog terorizma i organiziranog kriminaliteta, njegovanje i razvitak etike kriminalističke struke te njegovanje tradicije kriminalističke znanosti. Pri kraju posjeta, Atanas Kozarev iz Centra za demokratiju i bezbednost iz Skopja i predsjednik Strukovne udruge kriminalista prof.dr.sc. Duško Modly, potpisali su Memorandum o suradnji, koja bi u skorije vrijeme trebala biti konkretnija, učestalija na dobrobit profesionalne zaštite struke kriminalista.

Tekst: Boris Sadilek
Foto: Dubravka Pavković Pogačar