STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Osnivanje Podružnice u Rijeci


Objavljeno: 19.02.2009.

 Dana 25. veljače 2009. godine sa početkom u 14.00 sati u prostorijama Policijskog doma PU Primorsko-goranske, Trinajstićeva 2, Rijeka je održana osnivačka skupština Podružnice Strukovne udruge kriminalista za Primorsko-goransku županiju.

U izaslanstvu Sjedišta Udruge su sudjelovali gosp. Darko Majstorović, dopredsjednik SUK-a, dipl.krim., gosp. Davor Posilović, univ.spec.crim., predsjednik Upravnog odbora te gosp. mr.sc. Davor Solomun, predsjednik Nadzornog odbora. Tom prilikom je prof.dr.sc. Berislav Pavišić održao predavanje na temu "Uloga policije u novom ZKP-u".

 

Skupštinu otvorila je gđa. mr.sc. Sonja Klarić, članica inicijativnog odbora koja je pozdravila nazočne, a posebice dopredsjednika udruge gosp. Darka Majstorovića, dipl.krim., predsjednika Upravnog odbora gosp. Davora Posilovića, univ.spec.crim., predsjednika Nadzornog odbora gosp. mr.sc. Davora Solomuna, te današnjeg predavača gosp. prof.dr.sc. Berislava Pavišića. Po predstavljanju gostiju predložen je dnevni red skupštine koji je jednoglasno prihvaćen od strane nazočnih. Potom je riječ preuzeo dopredsjednik Udruge gosp. Majstorović koji je prenio pozdrave predsjednika Udruge gosp. prof.dr.sc. Duška Modlyja, te pozdravio nazočne i potom ih upoznao sa idejama koje promiče Strukovna udruga kriminalista.

Potom je riječ preuzeo gosp. prof.dr.sc. Berislav Pavišić koji je pozdravio nazočne te pohvalio dosadašnje napore Udruge u promicanju kriminalistike i izrazio svoju želju da taj rad bude još agresivnije usmjeren u zaštiti digniteta struke, navodeći da jedino kriminalisti i samo oni mogu izboriti svoje mjesto pod suncem, da budu prepoznatljivi i da se čuje njihov glas u onim stvarima koji se tiču struke i stručnih mišljenja, da su ugledaju na druge strukovne udruge kao npr. Udruga liječnika, itd. "Nemoguće je da inženjer prometa operira, e tako bi trebalo biti i u kriminalističkoj struci", prije svega i osnov svega rada u policiji moraju biti kriminalisti dakle stručnjaci. Nakon pozdravne riječi prof. Pavišića isti je pristupio tematskom dijelu skupštine, a koje je bilo njegovo predavanje na temu "Uloga policije u novom ZKP-u". Po završetku predavanja kojim je vrsni predavač upoznao nazočne kriminaliste sa bitnim značajkama novog ZKP-a, a koji se odnose napose na ulogu policije. Poslije kratke pauze pristupilo se radnom dijelu skupštine.

Pošto su izabrana tijela radnog predsjedništva pristupilo se biranju predsjednika Podružnice i upravnog odbora. Za predsjednika jednoglasno je izabran Marijan Čančarević, dipl.krim., a u upravni odbor su jednoglasno izabrani: Pavao Nekić, dipl.krim., Dinko Kudrić, dipl.krim., Predrag Gračić, dipl.krim. i Branko Piršić, dipl.krim.

Potom se nazočnima obratio novoizabrani predsjednik podružnice koji se zahvalio na ukazanom mu povjerenju, te istakao potrebu za većim angažmanom kriminalista za priznavanjem i vrednovanjem struke kako nas samih tako i drugih. Nadalje je također istaknuo i svoju želju i nadu da u što skorije vrijeme velika većina kriminalista i diplomiranih kriminalista postane članom Strukovne udruge kriminalista.

Po završetku radnog dijela nazočni su nastavili druženje sa prof. Pavišićem i gostima iz Sjedišta Udruge kojom prilikom se nastavila konstruktivna rasprava kako o novom ZKP-u tako i o potrebi postojanja Strukovne udruge kriminalista.