STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Radni sastanak u Ravnateljstvu policije


Objavljeno: 08.10.2008.

 Dana 03. listopada 2008. godine u prostorijama Ravnateljstva policije, Ilica 335, Zagreb, na inicijativu Strukovne udruge kriminalista, održan je radni sastanak sa Glavnim ravnateljem policije, gosp. Marijanom Benkom.

Sastanku su ispred SUK-a nazočili:

- prof.dr.sc. Duško Modly, predsjednik SUK-a
- gosp. Darko Majstorović, dopredsjednik SUK-a
- gosp. Davor Posilović, univ.spec.crim., predsjednik Upravnog odbora SUK-a
- gosp. Slobodan Marendić, član Upravnog odbora SUK-a
- gosp. Marko Muše, predsjednik podružnice SUK-a za Splitsko-dalmatinsku županiju
- gosp. Ile Barišić, tajnik podružnice SUK-a za Splitsko-dalmatinsku županiju
- gosp. Jure Pavlović, član SUK-a iz podružnice Splitsko-dalmatinske županije

 

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Strukovne udruge kriminalista prof.dr.sc. Duško Modly uručio je zahvalnicu glavnom ravnatelju policije Marijanu Benku za njegov doprinos promicanju kriminalistike odnosno kriminalista u društvu.

Istaknuto je kako glavni ravnatelj policije Marijan Benko na najbolji mogući način daje svoj obol promociji kriminalistike i kriminalista u društvu svojim profesionalnim i predanim radom na najzahtjevnijim poslovima nacionalne sigurnosti.  Na sastanku je od strane predstavnika Udruge izražena apsolutna potpora glavnom ravnatelju policije Marijanu Benku, kao i policiji u cijelosti. Predstavnici Udruge su izrazili žaljenje što se dnevna politička razračunavanja prelamaju preko profesionalaca koji uvijek besprijekorno obavljaju svoje profesionalne zadaće sa svrhom postizanja što boljih profesionalnih rezultata uz poštivanje svih pravila struke.

Povodom posljednjih događanja u društvu osobito u pogledu aktivnosti koje je poduzimala i kontinuirano poduzima policija istaknut je problem kakvoće kod drugih karika u lancu nacionalne sigurnosti što se u konačnici želi pripisati policiji iako se policija pokazala i dokazala kao jedna od najčvršćih karika. Naime, čvrstoća svakog lanca pa i onog sustava nacionalne sigurnosti je onolika koliko je čvrsta njegova najslabija karika, pa tako je tijekom proteklog razdoblja uočeno da problemi oko čvrstine lanca nastaju kada se aktivnosti prenose sa jedne na drugu kariku sustava nacionalne sigurnosti. Nadalje, najveći problemi nastaju kada se sa više karika koje pojedinačni i zajedno besprijekorno funkcioniraju, aktivnosti prenesu na jednu koja ne funkcionira kao dio sustava i to od trenutka preuzimanja aktivnosti nadalje.

Predstavnici Udruge su pohvalili policiju i glavnog ravnatelja policije u stvaranju besprijekorne reputacije u međunarodnom okružju, a osobito među zapadnoeuropskim policijama. Istaknuta je izuzetno dobra suradnja sa USKOK-om i Državnim odvjetništvom što je u konačnici rezultiralo sa iznimno dobrim rezultatima u provođenju najzahtjevnijih i najsloženijih policijskih aktivnosti. Izraženo je žaljenje prema načinu praćenja rada policije određenih medija gdje se u prvi plan stavlja uspješnost medija kao tvrtke odnosno njegov što bolji poslovni rezultat bez obzira na profesionalnu etiku te stvaranja prividnog stanja kakvo uistinu stvarno stanje sigurnosti nije. Naime, namjeno se stvara slika nesigurnosti neovisno o neumoljivo preciznim statističkim podacima koje oslikavaju povoljne trendove stanja sigurnosti na svim poljima i u gotovo svim objektivnim pokazateljima.

 Policija svoj rad mora temeljiti upravo na osnovi stalnog praćenja stanja sigurnosti vođenjem preciznih evidencija na kojima temelji svoje prosudbe, te donosi planove aktivnosti koji u konačnici rezultiraju poboljšanjima svih pokazatelja i ne smije se povoditi nikakvim prividnim stanjem sigurnosti. Ukazalo se na uočene promjene u radu medija na način da se „crna kronika sa zadnjih stranica preselila na naslovnice“. Istaknuto je da ova činjenica može biti i pozitivna jer se građane senzibilizira na probleme sigurnosti ukoliko se poštuju pravila profesionalne etike na način da se policiju koja profesionalno i odgovorno obavlja svoje poslove ne diskreditira. Primjerice ukoliko je neki od medija na neprofesionalan način postigao iznimno dobar poslovni rezultat to nikako ne može biti razlogom diskreditiranja policije čiji se dobar poslovni rezultat temelji na mukotrpnom i profesionalnom načinu radu.

Tijekom konstruktivnog i ugodnog razgovora glavni ravnatelj policije Marijan Benko je zahvalio na profesionalnoj potpori Strukovne udruge kriminalista, te nakon što je upoznat s projektima Udruge dao svoju punu potporu njihovom provođenju.

Piše: Jure Pavlović