STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Predavanje prof.dr.sc. Dragana Primorca u Splitu


Objavljeno: 26.08.2008.

 Dana 29.08.2008. godine sa početkom u 11:00 sati u organizaciji Podružnice županije splitsko-dalmatinske, u prostorijama PU splitsko-dalmatinske je održan znanstveni skup na kojem je predavanje na temu „Primjena analize DNK u Kriminalistici“ održao prof.dr.sc. Dragan Primorac.

Po završetku znanstvenog skupa održan je radni sastanak na kojem su uz ministra prof.dr.sc. Dragana Primorca nazočili i njegovi suradnici, gradonačelnik grada Splita gosp. Ivan Kuret, dožupan splitsko-dalmatinski gosp. Luka Brčić, kolegij načelnika PU splitsko-dalmatinske, predstavnici Strukovne udruge kriminalista u sastavu Darko Majstorović i Tatjana Kolar-Gregorić, vodstvo Podružnice županije splitsko-dalmatinske i drugi.

 

Prije održavanja znanstvenog skupa, ministra prof.dr.sc. Dragana Primorca sa suradnicima, te predstavnike Strukovne udruge kriminalista i vodstvo Podružnice županije splitsko-dalmatinske primio je i pozdravio načelnik PU splitsko-dalmatinske gosp. Ivan Merćep sa suradnicima u dvorani za sastanke PU splitsko-dalmatinske.

Znanstvenom skupu su prisustvovali znanstvenici: prof.dr.sc. Dragan Primorac - ministar u Vladi RH; prof.dr.sc. Ivan Pavić - rektor Sveučilišta u Splitu; prof.dr.sc. Stipan Janković - dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, prof.dr.sc. šimun Anđelinović - Medicinski fakultet u Splitu i drugi. Također su nazočili i članovi Strukovne udruge kriminalista, Podružnice županije splitsko–dalmatinske, Načelnik PU, zamjenik načelnika PU, načelnici sektora, odjela i policijskih postaja, te predstavnici medija.

Ispred Podružnice županije splitsko-dalmatinske, kao organizatora, znanstveni skup je otvorio i nazočne pozdravio, moderator skupa, gosp. Slobodan Marendić dipl.krim. - član Upravnog odbora Podružnice i Strukovne udruge kriminalista, te pozvao načelnika PU gosp. Ivana Merćepa da kao domaćin sjedišta održavanja skupa pozdravi nazočne. Načelnik gosp. Ivan Merćep se prigodnim riječima obratio nazočnima te izrazio zadovoljstvo dolaskom ministra Prof. dr. sc. Dragana Primorca i zaželio svima dobrodošlicu i uspješan rad.

Nakon toga gosp. Marendić je zahvalio načelniku PU na gostoprimstvu, te pozvao dopredsjednika gosp. Darka Majstorovića da se u ime Strukovne udruge kriminalista obrati nazočnima, te ministru prof.dr.sc. Draganu Primorcu uruči člansku iskaznicu počasnog člana Strukovne udruge kriminalista. Dopredsjednik udruge gosp. Majstorović, prigodnim je riječima pozdravio nazočne te je ukazao na problematiku statusa kriminalistike kao znanosti, a osobito statusa kriminalista i diplomiranih kriminalista koji su posljednjim izmjenama u zakonodavstvu nepravedno zapostavljeni i degradirani.

Nakon izlaganja, dopredsjednik gosp. Majstorović je na prigodan i svečan način ministru prof.dr.sc. Draganu Primorcu uručio člansku iskaznicu počasnog člana kao znak njegovog primanja u Strukovnu udrugu kriminalista, zatim mu uručio „Rječnik kriminalistike“, autora prof.dr.sc. Duška Modlyja i majicu sa izvezenim znakom Strukovne udruge kriminalista. Ministar, prof.dr.sc. Dragan Primorac, se zahvalio na primanju u počasno članstvo, te izrazio želju da će se problemi oko statusa kriminalista, ali i kriminalistike kao znanosti uspješno razriješiti.

Nakon svečanog primanja u počasno članstvo gosp. Marendić je ispred Podružnice županije splitsko-dalmatinske čestitao na prijemu u Udrugu, te ga pozvao na izlaganje na temu „Primjena analize DNK u Kriminalistici“.

Potom je ministar, prof.dr.sc. Dragan Primorac, pristupio izlaganju kraćim uvodom, a zatim nastavio predavanje uz uporabu projektora obrazlažući razvoj DNK metode i njenog uvođenja kao znanstvene metode koja je danas nezaobilazna u rješavanju najtežih kaznenih djela, naglasivši pritom razvoj DNK metode tijekom Domovinskog rata. Prof.dr.sc. Dragan Primorac je iznio i inicijativu odnosno projekt osnivanja DNK baze podataka u kojoj bi bili pohranjeni uzorci svih počinitelja najtežih kaznenih djela, a u prvom redu istakao je sadašnje zatvorenike koji će jednog dana izići na slobodu i koje bi prethodno trebalo evidentirati u DNK bazi podataka. Izlaganje ministra prof.dr.sc. Dragana Primorca popraćeno je sa velikim zanimanjem i velikom pozornošću svih nazočnih od kojih izdvajamo zanimanje predstavnika medija koji su sa neskrivenim zanimanje pratili predavanje. Nakon izlaganja ministar prof.dr.sc. Dragan Primorac je zahvalio na prijemu u članstvo Udruge, te sada već kao naš član izrazio dobru volju za pružanjem pomoći u rješavanju problema Udruge, čime je izlaganje završeno.

Nakon izlaganja gosp. Marendić zahvalio je ministru prof.dr.sc. Draganu Primorcu na iscrpnom i zanimljivom predavanju čime je zaključio ovaj znanstveni skup, te pozvao nazočne na daljnje druženje u restoranu PU splitsko-dalmatinske.

Reakcije i osvrti eletroničkih medija na održani znanstveni skup možete pogledati na ovim adresama: Dnevnik.hr; Javno.hr; Vjesnik; CroRSS; CroPortal; Radio Dalmacija i Metro Portal

Radni sastanak je započeo u 15:30 sati, a na kojem su bili nazočni: ministar prof.dr.sc. Dragan Primorac sa suradnicima (suradnica za pravo; suradnik za financije; suradnica zadužena za protokol); gradonačelnik Splita gosp. Ivan Kuret; Medicinski fakultet - dekan prof.dr.sc. Stipan Janković i patolog prof.dr.sc. šimun Anđelinović; dožupan gosp. Luka Brčić, vodstvo PU splitsko-dalmatinske; predstavnici Strukovne udruge kriminalista i vodstvo Podružnice županije splitsko-dalmatinske i drugi.

Na radnom sastanku se raspravljalo o statusu kriminalista, kriminalističke struke i kriminalistike kao znanosti. Međutim, posebno se istakao problem školovanja kriminalista i njihovog zvanja nakon školovanja. Uočeno je da su predstavnici ministarstva koristili sve radne materijale upućene od strane Podružnice županije splitsko-dalmatinske, te da se rasprava bazirala na tim materijalima, što je olakšalo definiranje problema i iznalaženje rješenja. Naime, radi se o zakonskoj regulativi i člancima koji propisuju policijsko obrazovanje (članak 12. Izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju „NN“ 46/07, a u svezi članka 48. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju „NN“ 123/03), kao i drugim propisima.

Na sastanku je istaknut kontinuitet od Fakulteta kriminalističkih znanosti, preko Visoke policijske škole na kojoj se provodio sveučilišni studij po odobrenju ministarstva znanosti, pa do sadašnje regulative koja omogućuje provođenje sveučilišnih studija u policijskom obrazovanju. Iznesen je problem kriminalista i diplomiranih kriminalista koji su stekli zvanje po završenom sveučilišnom programu na što je rečeno da će se njih vrlo lako riješiti, ali da su problem nove generacije za koje treba omogućiti što bolja rješenja.

Ministar je nazočne upoznao sa provođenjem projekta sveučilišnog studija na Medicinskom fakultetu u Splitu. Studij će se provoditi na engleskom jeziku uz renomirane predavače FBI i državne policije iz USA, kao i drugih, a na kojem će predavati i predavači sa Medicinskog fakulteta u Splitu.

Na radnom sastanku je dogovorena daljnja suradnja na način da se iza sredine rujna 2008. godine održi sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa na kojem bi u ime ministarstva nazočili ravnatelj Vito Turšić, dipl.iur. sa suradnicima, u ime Udruge predstavnici Strukovne udruge kriminalista iz Zagreba i 3 predstavnika Podružnice županije splitsko-dalmatinske, a u ime Visoke policijske škole 3 profesora koji bi predstavljali Visoku policijsku školu, a trenutno predaju na istoj.