STRUKOVNA UDRUGA KRIMINALISTA

Sjedište: Avenija Gojka Šuška 1, 10040 Zagreb
E-mail:strukovnaudrugakriminalista@krim.hr
IBAN: HR5423600001101791164

Predavanje prof.dr.sc. Duška Modly-ja u Splitu


Objavljeno: 14.05.2008.

Dana 16. svibnja 2008. godine u prostorijama PU Splitsko-dalmatinske, Trg hrvatske bratske zajednice 9, sa početkom u 13.00 sati prof.dr.sc. Duško Modly je održao predavanje na temu "što očekuje policiju sutra?" Ispred Strukovne udruge kriminalista predavanju su nazočili dipl.krim. željko žemlja i dipl.krim. Tomislav Kencek, a ispred Podružnice Udruge u Splitu su nazočili dipl.krim. Marko Muše, dipl.krim. Ile Barišić i dipl.krim. Slobodan Marendić. Predavanju su također nazočili gđa. Ana Radovani, članovi Udruge sa prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije kao i predstavnici lokalnih medija.

 

Uvodnu riječ je održao gosp. željko žemlja, pozdravivši sve prisutne goste, a potom je prepustio riječ prof.dr.sc. Dušku Modly-ju. Prof.dr.sc. Duško Modly se u svom predavanju osvrnuo na mnoge probleme s kojima se policija susreće u svakodnevnom radu, ali i na probleme koji će predstavljati buduću zapreku u radu policije. Kao prvo, istaknuo je postojanje navike nepoštovanja zakonskih normi u građanstvu, te normativnu inflaciju koja je prisutna zbog prilagođavanja pravnog sustava euro-integracijskom procesu. Navedeni problemi izazivaju upitnost primjenjivosti zakona, odnosno dovode do nefleksibilnosti primjene propisa (prisutan je trend ograničavanja diskrecijske ocjene), kao i do sterilnosti propisa vezanih uz policijske ovlasti (vrlo je izražen trend "razvlaštivanja" policije, odnosno pretjeranog ograničavanja primjene policijskih ovlasti). Također je istaknuo probleme koji proizlaze iz nepostojanja zajedničkog jezika među tijelima represije, kao i probleme tzv. "curenja" informacija koji mogu u trenu upropastiti dugotrajnu i pomno vođenu istragu. Kao daljnje probleme i zapreke u radu policije, prof.dr.sc. Modly je istaknuo i internacionalizaciju i globalizaciju kriminala, problem raspoređivanja nagrada za uspješnost u radu (mnogobrojni su primjeri koji pokazuju da se najmanje nagrađuje ona osoba koja ulaže najviše napora), kao i opasnost od presamostalnog djelovanja u okviru diskrecijske ocjene (na što ukazuju mnogi incidenti vezani uz policiju u SAD-u).

Kao svojevrstan odgovor na sadašnje i buduće probleme sa kojima će se policija susretati, prof. je istaknuo i postojanje novih oblika međunarodne policijske suradnje, zahtjeve struke za novim profilima policajaca (postala je nužnost da policajci budu obilježeni polivalentnošću, odnosno upućenošću u raznovrsne materije). Također je istaknuo i pojavu novih tehnologija dokazivanja, od kojih je većina proistekla iz prirodnih znanosti i tehnike, ali se pritom i osvrnuo na činjenicu da iako je pomoć tehnike kod istraživanja neophodna, još uvijek je ključna "karika u lancu" i živi čovjek i njegova sposobnost analitičkog razlučivanja; nadalje je istaknuo i ključnost podrške građanstva, neutralnost (objektivnost) u postupanju policije, kao i stalnu autoedukaciju policijskih službenika.